fbpx

Zvaničnoj dodijeli akreditacije, između ostalih, prisustvovali su i čelni ljudi Goethe-Instituta (Heinrich Stricker, direktor jezičkog odjela), Njemačke ambasade (Jens Wagner) te predstavnici Univerziteta u Banjaluci, Odsjek za njemački jezik i književnost, sa kojim Glossa-centar ima saradnju.

Akreditacija Goethe-Instituta, koju je Glossa-centar ovom prilikom dobio, potvrđuje kvalitet nastave i poštovanje svih standarda, zahtjevanih Evropskim referentnim okvirom za strane jezike i visokim standardima centrale Goethe-Instituta Minhen.

Ovom prilikom Heinrich Sticker, direktor Jezičkog odjeljenja Goethe-Instituta rekao je: Akreditacija Goethe instituta znači da je Glossa-centar za njemački jezik ispunio sve standarde za podučavanje njemačkog jezika, koje nalaže Goethe-Institut. Prošle godine u oktobru, predstavnici Goethe-Instituta su izvršili jedan vid inspekcije i istraživali razne stavke, koje se smatraju standardom i koje zahtjeva Goethe-Institut: opremljenost objekta, kvalitet nastave, kvalitet nastavnog i administrativnog kadra, raznovrsnost ponude kurseva. Prestavnici Goethe-Instituta nakon inspekcije utvrdili su da Glossa-Centar ispunjava sve standarde i da je sa velikim uspijehom prošao inspekciju.

 Jens Wagner ispred Njemačke ambasade istakao je da mu je veliko zadovoljstvo što je prisustvovao ovakvom događaju, jer u svojim izvještajima, koje šalje u Berlin ispred Odjeljenja za kulturu Njemačke ambasade, može da navede i Glossa-Centar, koji je za tako kratak period uspio da postigne tako veliki uspjeh i otvori tako puno poslovnica u BiH, i samim tim radi na širenju njemačkog jezika. Gospodin Wagner je napomenuo da je Glossa-centar jedina privatna škola u zapadnom Balkanu, koja je od Goethe instituta primila ovako važno priznanje.

 Mirela Kuzmanović ispred Glossa – centra za njemački jezik pozdravila je sve prisutne, zahvalila se na posjeti svim zvanicama i ostalim gostima i istakla da je cilj Glossa-centra efikasna nastava, vođena najsavremenijim naučnim saznanjima, jer uspijeh polaznika je i uspijeh Glossa-centra. Ona je još naglasila da veliki broj zadovoljnih polaznika Glossa-centra u 8 poslovnica širom RS govori za sebe, kao i saradnja sa Goethe-Institutom BiH, organizovanje i sprovođenje Goethe-ispita, kao i dodjela akreditacije sa kojom se Glossa-centar ponosi.

Nakon svečanog otkrivanja akreditacijske ploče Glossa-centar za njemački jezik pripremio je kulturni program sledećeg sadržaja:

  • Ines Popovic-sopran, solistkinja beogradske filharmonije i nosilac više uloga na operskoj sceni Narodnog pozorišta – uz klavirsku pratnju Mirele Kuzmanović izvela je Šubertovu “Ave Maria”;
  • Vladimir Radošević i Mirela Kuzmanović izveli su recitaciju iz “Pitanja i odgovori” Eriha Frida;
  • Bojan Dronjak, glumac Omladinskog pozorišta izveo je monolog “Iz života Malta Laurids Brigge”-a;
  • Članice etno grupe Trag izvele su Splet narodnih pjesama.