fbpx

I ove godine vas pozivamo na Glossa Fest plus – festival kojim svečano otvaramo ljeto 2019. u Glossa-centru!

Očekuje vas mnogo zabave i edukativnih sadržaja za sve uzraste koje smo pripremili u saradnji sa našim partnerima.

Ovogodišnja centralna tema festivala je trendovi , te smo u skladu sa tim prilagodili program Glossa Festa plus za sve uzraste. Pored zajedničkih časova njemačkog jezika za djecu i roditelje, radionice EkoKreativna instalacija, radionice elektronike  programiranja i dizajna koje nam spremaju Robokids, posjetioce festivala tokom jutarnjih i popodnevnih sati očekuju brojni drugi sadržaji za najmlađe i za odrasle.

Svakako izdvajamo da će Glossa Fest plus 2019 biti i povod za dodjelu diploma i medalja sa takmičenja iz njemačkog jezika za djecu.

KADA? – subota, 8.6.2019. od 10:00h do 00:00h (cjelodnevni program)

GDJE? – Glossa – centar za njemački jezik, Vidovdanska 39

Ulaz slobodan.

 

Program:

 

Robokids

 Radionice ROBOKIDS, ukratko o kursevima

1. Zabavna hemija (10-11h)  – predavači: Mladena Mladenović i Sunčica Sukur; uzrast djece: VII – IX razred

Opis – Zabavna hemija će predstaviti osnove opšte, neorganske, organske i biohemije. Koristeći hemijski eksperiment kao osnovnu metodu analize, polaznici će moći odgovoriti na ozbiljna naučna pitanja, povezati nova saznanja sa fundamentalnim zakonima prirode, a sve to na zabavan i uzbudljiv način. Naučiće praviti sapun, bateriju, srebrno ogledalo, dokazati prisustvo alkohola, te uvidjeti da je čovjek, kao i svijet koji ga okružuje sačinjen od istih elemenata. Imaće priliku za samostalan rad i grupnu saradnju gdje će istraživati osobine i primjenu mnogobrojnih supstanci koje ih okružuju.

2. Zabavna matematika (11-12h) predavač: Gorica Savanović; uzrast djece: VI – VII razred

Opis- Zabavna matematika kroz razne zanimljive sadrzaje u vidu logičkih mozgalica, igara i slično kod djece razvija sposobnost logičkog mišljenja, pozitivne odnose prema matematici, te razvija interesovanje i utiče na osposobljavanje djece za dalje uspješno nastavljanje matematičkog obrazovanja. Sve teme kojima se ovaj kurs bavi biće propraćene mnoštvom zanimljivih igara, modela, grafičkih primjera tako da će djeca na opušten i njima blizak način usvajati znanja pomoću kojih će uspostaviti odnos matematike sa drugm prirodnim i društvenim naukama poput fizike, hemije, informatike kao i savladati vještine za primjenu stečenih matematičkih znanja u situacijama iz svakodnevnog života.

3. Fotografija (12-13h) predavač: Sebastijan Zelić ; uzrast: 14+

Opis-Ukoliko biste željeli da se profesionalno bavite fotografijom, , ili samo želite da pravite ljepše fotografije svojih prijatelja, porodice ili putovanja, svojih ljubimaca ili predmeta kurs DIY Photography predstavlja odličan izbor upravo za vas.

Kroz 40 časova, što teorijskih, što praktičnih, naučićete kako tačno funkcioniše vaš aparat, na koji način da podesite parametre da dobijete baš onakav rezultat kakav želite, kako da prestanete koristiti automatska podešavanja i upustite se u avanturu korišćenja ručnih podešavanja. Naučićete šta je to kompozicija i kako da je koristite u toku fotografisanja.

4. Lego WeDo (13-14h), predavač: Tamara Lekić ; uzrast djece: I-V razred

Opis – Kurs LEGO WeDo 2.0 omogućava mališanima da se, zabavljajući se, upoznaju sa zanimljivim svijetom tehnologije, spajajući igru kockicama i programiranje. Kroz interakciju i istraživanje djeca otkrivaju i razvijaju veze između elektronskih i mehaničkih elemenata svijeta koji nas okružuje. Izvođenjem 16 projekata iz oblasti biologije, fizike, astronomije i inženjerstva polaznici se upoznaju sa svijetom tehnologije. Takođe, kako je namijenjen isključivo najmlađima, ovaj kurs će im omogućiti da na zabavan način programiraju svog prvog robota.

Izučavajući prirodne i inženjerske discipline na nivou prilagođenom njihovom uzrastu, polaznici se susreću sa programiranjem na elementarnom nivou. Kreiran u okruženju adekvatnom za početno izučavanje interakcije između tehnologije i prirode, LEGO WeDo razvija samopouzdanje, kreativnost i podstiče kritičko mišljenje.

5. Arduino (11-12h) predavač: Boban Sudarević; uzrast: VI – VIII

Opis – Oduvijek ste se pitali kako radi semafor? Možda ste željeli i da isprogramirate jedan svoj, ali niste znali kako ili niste imali nekoga ko bi vam pokazao. Kurs Arduino Kids će vas upoznati sa osnovama programiranja kroz upotrebu “Arduino” platforme. Namijenjena izgradnji prostih sistema u automatici i robotici, ova platforma je pogodna za upoznavanje sa svijetom elektronike. “Arduino” je namijenjen i umjetnicima, dizajnerima, programerima i svima koji su zainteresovani za stvaranje interaktivnih objekata i okruženja. Za vrijeme trajanja ovog kursa polaznici će naučiti šta su i kako rade senzori, aktuatori, mikrokontroleri i kako se svi oni povezuju i programiraju u jednu funkcionalnu cijelinu.

6. Little Bits (14-15) predavač: Tamara Lekić ; uzrast djece: I-V razred

Opis – Jedna od omiljenih aktivnosti većini djece predstavlja rastavljanje starih elektonskih uređaja, međutim, sve se obično i završi na tome – rastavljanju. Ipak, sada postoji mogućnost da mališani ovladaju osnovnim konceptima elektronike koristeći “littleBits” module. Ovi elementi su zapravo jednostavna električna kola sa određenim funkcijama, a sastavljaju se vrlo jednostavno – pomoću magneta.

littleBits predstavlja edukativnu inovaciju – kockice s’ električnim komponentama koje se povezuju magnetima u električne sklopove i tako čine zatvoreni strujni krug i omogućavaju izradu različitih uređaja. Izrada električnih uređaja uz pomoć littleBits platforme je pojednostavljena i prilagođenima polaznicima mlađeg uzrasta.

Spielwiese

Spielwiese u njemačkom jeziku označava mjesto na otvorenom ili zatvorenom prostoru na kojem je moguće učestvovati u brojnim aktivnostima zabavnog sadržaja. Glossa open-air – Spielwiese je prilika za svu djecu i mlade da igraju stoni tenis, interaktivne video-igre odnosno Sony Playstation, te da se zabavljaju uz facepainting.Spielwiese je dostupna od 10:00 do 15:00 časova.

EkoKreativna instalacija

Radionica za djecu je osmišljena kao spoj reciklaže, kolaža, kreativnih tehnika i herbarijuma koje bi učesnicima pružila

mogućnost slobodnog i kreativnog izraza uz ekološku edukaciju i osvještavanje o racionalnoj upotrebi sirovina (zagađivača),

te načinu njihove upotrebe u umjetničke i kreativno-upotrebne primijenjene svrhe.

Izvođenje je planirano na zelenoj površini među drvećem između ulaza i Auto škole.

Tehnika izvođenja je kao ideja relativno inovativna i nova, te će sama izvedba biti izazov kako za Đurđicu Bjelošević  kao voditelja, tako i za učesnike, uz sigurnu zanimljivu, zabavnu i kreativnu atmosferu, a nadamo se i vrlo interesantan i efektan rezultat.

Pored ovog dijela na foliji, planirani su i razni viseći dekorativni objekti koji bi prostor učinili dodatno bogatijim.

Glossa Music Stage

Sve građane zajedno sa našim polaznicima pozivamo da nam se pridruže u večernjim satima, kada će nas od 20:00 časova sa dobrim zvukom zabavljati DJ Vanja Babić i Kontra. Ovaj događaj će se održavati u bašti Glossa Cafe-a.

U produžetku možete pogledati cjelodnevni program za Glossa Fest plus #trends 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

Partneri Glossa Fest plus 2018 su Filološki fakultet, Odsjek za njemački jezik i književnost, Univerzitet u Banjoj Luci, Hueber, Buybook, Nektar – Banjalučka pivara, Biblioteka Glossa-centra, Glossa Online, Glossa Sommer, Glossa Translate.

Pogledajte fotografije sa prošlogodišnjeg Glossa Festa u produžetku.