fbpx

Šta je Glossa Sommer u Beču?

Riječ je o jedinstvenom obliku nastave koji obuhvata intenzivni kurs njemačkog jezika i brojne dodatne nastavne i vannastavne aktivnosti. Pod ovim podrazumijevamo da će svi polaznici koji budu posjetili kurs Glossa Sommer imati priliku ne samo da uče njemački jezik kroz kvalitetnu nastavu, nego i da upoznaju jedan od najinteresantnijih gradova njemačkog govornog područja. Obilasci muzeja, obilasci grada, posjećivanje kulturnih i istorijskih znamenitosti, obilasci prestižnih bečkih fakulteta, zabavni program i još mnogo toga očekuje sve polaznike kursa Glossa Sommer.
Pored ovoga svi polaznici imaju priliku ne samo da se upoznaju sa uslovima studiranja u glavnom gradu Austrije, već i da direktno predaju papire za upis na neki od fakulteta, naravno, ako za to ispunjavju uslove. Takođe postoji mogućnost direktnog apliciranja za mjesto u domu.

Ko se može prijaviti?

Na ljetnu školu njemačkog jezika „Glossa Sommer u Bečuse mogu prijaviti sve zainteresovane osobe, dakle ne samo polaznici Glossa-centra. Oni koji bi mogli najviše profitirati od ovog programa su svakako svi oni, koji imaju namjeru da nekad studiraju u Beču, dakle srednjoškolci, maturanti i studenti.
Ono što je novina ove godine je da se i mlađi uzrasti (od 12 godina) mogu prijaviti za ovaj program, koji će svakako biti prilagođen njihovom uzrastu.

Da li se mogu prijaviti, iako nikad nisam učio/la njemački jezik?

Predznanje njemačkog jezika nije obavezno, ali je poželjno. Dakle, iako polaznik nikad nije učio njemački jezik, može se prijaviti za program. Svi prijavljeni polaznici, koji ne pohađaju nastavu u Glossa-centru dužni su da urade obavezni besplatni ulazni test, kako bi se procijenilo njihovo trenutno znanje njemačkog jezika.

Da li se mogu prijaviti na program, a da sam/a sebi organizujem smještaj i hranu?

Ne. Na ovaj način bi program izgubio svoj smisao. Planirane su brojne zajedničke aktivnosti i od presudne je važnosti da svi budemo na jednom mjestu smješteni.

Da li su profesori na kursu Austrijanci ili Nijemci?

Ne, profesori su iz Glossa-centra, koji su proveli dosta vremena u njemačkom govornom području, s tim da se treba naglasiti da će se za sve vrijeme boravka u Beču, uključujući i slobodne aktivnosti pričati isključivo na njemačkom jeziku. Profesori koji budu pratili grupu tokom trajanja ljetne škole u Beču prolaze posebne pripreme za program i već imaju iskustva sa organizovanjem sličnih programa. Profesori će biti smješteni u istom domu gdje i polaznici i njihova dužnost, pored nastave, je briga i podrška polaznicima i tokom slobodnih aktivnosti.

Gdje ćemo biti smješteni? Gdje se održava nastava? Gdje ćemo jesti?

Bićemo smješteni u savremenom studentskom domu, a na tom istom mjestu imamo i nastavu i obroke.
Pored ovoga u cijenu programa ulazi i karta za javni gradski prevoz, tako da nam je svaki dio grada dostupan.

Da li ćemo imati slobodnog vremena?

U programu je uvršteno i slobodno vrijeme, kako bi polaznici mogli i sami da istražuju grad. Uz dogovor sa odgovornim licima se mogu organizovati i zajednička druženja različitog tipa. Maloljetna lica će biti pod stalnim nadzorom odgovornih osoba, osim ako roditelj/staratelj ne navede drugačije.

Koliko novca treba da ponesemo? Da li je istina da treba da imam 50 evra po danu?

S obzirom da u cijenu ulazi faktički sve osim večere (samo za grupe odraslih, kod grupe djece i večera ulazi u cijenu) i individualnih troškova, svako treba sam da procijeni koliko novca će mu biti neophodno. Nije neophodno da se ima 50 evra po danu kod sebe, jer Glossa – centar za njemački jezik kao organizator programa garantuje za svakog od svojih polaznika.

ZA SVA DODATNA PITANJA SLOBODNO POŠALJITE MEJL NA glossasommer@glossa.ba ILI ZAKAŽITE RAZGOVOR SA PROF. ALJOŠOM PRERADOVIĆEM (aljosa.preradovic@glossa.ba) U GLOSSA – CENTRU ZA NJEMAČKI JEZIK