fbpx

Dana 14. februara 2005. godine se svijet kakvog smo ga do tada poznavali promjenio. Tog dana su Čad Harli, Džaved Karim i Stiv Čen osnovali tada još malu video-platformu pod nazivom Jutjub (YouTube). Kćerka kompanija tehnolškog giganta Gugl danas vrijedi nekoliko miljardi dolara i svakodnevnica na internetu bez ovoga portala je danas gotovo nezamisliva: tutorijali, muzika, vlogovi (video-blogovi), šale i savjetnici – Jutjub za svaku zamislivu temu ima nekoliko stotina videoklipova koji sam život na jedan ili drugi način mogu učiniti zabavnijim.

Na zvaničnom jutjub-kanalu Glossa – centra za njemački jezik možete pronaći puno sadržaja sa nastave i kultururnih dešavanja koje Glossa-centar redovno organizuje. Uskoro ćemo pokrenuti serijal video-klipova, koji će vam pomoći da učite njemački jezik na potpuno nov i zabavan način. Klikom na “prijavi me” ikonu možete uvijek ostati u toku sa najnovijim dešavanjima na našem Jutjub kanalu.

Postoji velika zajednica njemačkih jutjubera koji na redovnoj bazi svoje fanove snabdjeva sa najnovijim kreativnim video-sadržajima. Ukoliko želite da učite njemački jezik i ukoliko želite da budete u živom kontaktu sa savremenim njemačkim jezikom, ovaj portal vam daje savršenu besplatnu mogućnost da slušate i pratite novosti koje su podjednako interesantne mladim i starim korisnicima sa njemačkog govornog područja.

Klikom na crvenu ikonicu “prijavi me” možete besplatno da pratite kanal vašeg omiljenog jutjubera i nikada nećete propustiti najnoviju epizodu. U ovom članku smo napravili malu selekciju iz velike zajednice njemačkih jutjubera, bazirali smo se na popularnost, tematsko područje i opšti status ovih kreativnih vlogera (video-blogera), koji su postali sastavni dio današnje popkulture njemačkog govornog područja.

LeFloid

Florian Mundt, bolje poznat kao LeFloid, je njemački jutjuber koji pravi interesantne vijesti namjenjene mlađoj populaciji u kojima govori o aktualnim dešavanjima u Njemačkoj i svijetu. Njegov kanal danas broji preko 3.092.240 pratilaca. Na njegov uspijeh nije ostala ravnodušna ni njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je pristala i na inetrvju na njegovom jutjub-kanalu. LeFolid je taj intervju iskoristio da gospođi Merkel postavi nekoliko pitanja koji su mu dostavili njegovi fanovi.

MySpassde

Ovaj jutjub-kanal je nezaobilazan ako želite od srca da se nasmijete i da se zbližite sa njemačkom popkulturom. Ovde se radi o bogatoj riznici njemačkih kultnih humorističkih emisija poput TV Total, Ladykracher, Pastewka, Night Wash i mnogih drugih. Ovdje možete pronaći i bezbroj nastupa njemačkih stend-ap komičara i mnogo drugih šaljivih sadržaja. Idealan način da spojite zabavu sa učenjem njemačkog jezika. Kanal trenutno broji 922.488 pratilaca.

Julien Bam

Njemački pandan Rajanu Higi. Julien Bam, Nijemac singapursog porijekla sa jezikom bržim od razuma, svake sedmice novim humorističkim sadržajima nasmijava svoje mnogobrojne fanove. Plesne numere, prenkovi (praktične ili manje praktične šale), autorske pjesme su samo mali isječak zabave koji mladi ljudi mogu da nađu na njegovom kanalu, koji sada ima oko 3.627.838 pratilaca.

Dagi Bee

Dagmar Nikol Ohmancik, bolje poznata kao Dagi Bee, je među najpoznatijim jutjuberkama njemačkog govornog područja kada su u pitanju savejti za šminku ili ljeptu, takođe je popularna vlogerka koja opisuje svoja putovanja širom svijeta i sa svojim fanovima dijeli svoje misli i poglede na svijet. Njen kanal trenutno broji 3.455.902 pratilaca.

Karl Ess

Karl Ess je institucija kada su u pitanju fitnes i savjeti za zdravu ishranu. Mladić spartanske konstitucije je hiljadama Nijemaca pomogao da dođu u formu svoga života. Jednostavni i razumljivi recepti za ishranu, savjeti za trening i vlog o zdravom životu je ovu zvijezdu bodibliding-scene katapultirao na sami vrh jutjuberske elite njemačkog govornog područija. Njegovi kanal broji 391.121 pratilaca a preko socijalnih mreža otprilike 1,2 miliona fanova prati instrukcije ovog fitnes-gurua.

Freekickerz

Fudbal ili kako ga Nijemci zovu, najljepša sporedna stvar na svijetu, je oduvijek bio popularan na njemačkom govornom području. Ekipa koja stoji iza uspješnog jutjub-kanala Freekickerz iz sedmice u sedmicu dodaju ulje na tu vatru. Kanal koji broji 5.380.327 pratilaca je bogat tutorijalima za razne fudbalske finte, recenzijama opreme ali naravno i nastupima ne samo njemačkih fudbalskih velikana nego i svijetskih. Ako ste oduvijek htjeli znati kako Ronaldo, Levandovski i mnogi drugi izvode finte i slobodne udarce, ovo je definitivno kanal za vas. Ovaj kanal zbog velike polularnosti ima i veliki broj sadržaja na engleskom jeziku.

Die Filmfabrik

Die Filmfabrik (fabrika filmova) je jutjub-kanal koji se u potpunosti posvetio sedmoj umjetnosti – filmu. Na ovom kanalu možete pogledati recenzije, analize i zanimljive činjenice za popularne serije puput Igre prestola i aktualne filmove koji se puštaju u bioskopima širom svijeta. Ukoliko ste filmofil ovo je svakako kanal koji može obogatiti Vaš raspored slobodnog vremena i učiniti Vaše učenje njemačkog jezika mnogo zanimljivijim. Kanal trenutno broji 387.194 pratilaca.

CHIP

Jutjub-kanal legendarnog kompjuterskog časopisa chip.de je pravo mjesto za sve ljubitelje tehnike i svega što se vrti oko iste. Ukoliko volite da pratite najnovije trendove u svijetu elektonskih pametnih ljubimaca i interesujete se za savjete za iste onda je ovo pravi kanal za vas. Kanal trenutno ima 138.469 pratilaca.

Jutjub kao platforma sa video-sadržajima može biti odlična alatka za učenje njemačkog i bilo kojeg drugog jezika uz zabavu. Nadamo se da smo vam sa ovim blog-člankom otvorili nove vidike u učenju njemačkog jezika, te da ćete i sledeći put biti uz naš Glossa-blog.

Prijavite se na naš zvanični jutjub-kanal kako ne biste propustili nove video-sadržaje Glossa – centra za njemački jezik.