fbpx

Često postavljena pitanja na razgovoru za posao

Prvi utisak je, kao što narod kaže, uvijek najvažniji. Tako i pri razgovoru za posao. Čak i najbolje kvalifikacije i godine iskustva u datom polju nekada ne mogu ispraviti loš prvi utisak, koji ostavimo kod šefa kadrovske službe. Zato je važno doći pripremljen i smiren na razgovor na posao. U ovom izdanju Glossa-Bloga želimo da vam prezentujemo četiri najčešće postavljena pitanja, koja vas mogu dočekati na razgovoru za posao i ono šta se zapravo krije iza njih, bez obzira da li kod nas ili u nekoj od zemalja njemačkog govornog područja.

Stručnjaci za ljudske resurse se ne slažu kada je u pitanju „ličnost“ kandidata u okviru razgovora za posao. Jedni pod tim podrazumjevaju koliko neko odaje simpatičan dojam, koliko djeluje povjerljiv i da li je potencijalni timski igrač, dok druge više zanimaju karakterne osobine, hobiji i preference, neki ispituju i da li je osoba otvorena, koliko odgovorna i savjesna. Bilo kako bilo, pri razgovoru za posao se uvijek na neki nači ispituje iz kojeg je miljea kandidat i da li kandidatnova ličnost ide uz korporativni identitet preduzeća. Autentičnost i opuštenost samo u prvim trenucima razgovora mogu da budu ubjedljivi. Ono što je zapravo od odlučujućeg karaktera jeste reakcija na pitanja, jer kao što smo već rekli, iza svakog pitanja se nešto krije. Ovdje možete da vidite šta se krije iza četiri pitanja koja se gotovo uvijek nađu na repertoaru šefova kadrovskih službi:

  1. „Würden Sie sich bitte kurz vorstellen?“

„Možete li nam se ukrtako predstaviti“ – Osoba koja intervjuiše vas želi upoznati kao osobu. Samoprezentovanje puno odaje o tome, kako se kandidat sam procjenjuje. Ovo je zapravo test vašeg samopuzdanja: Da li ste sposobni da najvažnije činjenice o vama i o vašim kvalifikacijama možete razumljivo sažeti i razumljivo ih prezentovati. Dobro se morate pripremiti na ovo pitanje. Započnite prvo sa poslovnim aspektom i tek kasnije – ako čak uopšte – govorite o svom privatnom životu.

  1. „Warum haben Sie sich ausgerechnet bei uns beworben“

„Zašto baš u našem preduzeću želite da radite“ – Pitanje motivacije za posao je uvijek sastavni dio svakog razgovora za posao. Jasno dajte do znanja da ste se detaljno pozabavili sa datim preduzećem, da poznajete proizvode i novine, te da imate želju da biste rado bili zaposleni u tom preduzeću. Opišite vaša dosadašnja radna iskustva i vaše obrazovanje, koje vas je pripremilo za upravo to radno mjesto.

  1. „Was sind Ihre größten Stärken und Schwächen?“

„Šta su vaše najveće vrline i mane?“ – Samopouzdano započnite sa vašim vrlinama i to dočarajte na osnovu konkretnih primjera. Iza pitanja o manama se zapravo krije pitanje: „Koliko je kandidat iskren i samokritičan?“. Ne morate ovdje dati genijalan i jedinstven odgovor, već je više u pitanju koliko je kandidat ubjedljiv. Ukoliko kandidat odaje dojam da je neko ko zna i umje sve, te to samo prezentuje u frazama, iskustva pokazuju da kandidat jako brzo otpadne iz konkurencije. Ukoliko umje da realistično procjeni sopstvene radne sposobnosti, šanse za uspješan ishod razgovora se znatno povećavaju. Kada su mane u pitanju, preporučljivo je navesti iste, koje nisu relevantne za opis posla.

  1. „Warum sollten wir gerade Sie einstellen?“

„Zašto baš Vas da zaposlimo?“ – Nemojte da vas ovo provokantno pitanje izbaci iz balansa. Ostanite pri stavu, da vi u potpunosti odgovarate opisu raspisanog radnog mjesta, te da sa sobom donosite vještine, znanje i iskustvo, koji su potrebni za to radno mjesto. U odgovoru na ovo pitanje morate vješto povezati vaša dosadašnja radna iskustva sa zahtjevima datog radnog mjesta. „Ovo je potrebno – to sam u tom i tom poslu naučio i uspješno realizovao na taj i taj način, tako što sam taj i taj projekat realizovao“. Ukoliko u nekom područiju još nemate iskustva koja su možda potrebna, morate istaći da imate želju da se dalje želite usavršiti u tom pravcu i da želite učiti i napredovati.

Pored vaših odgovora i vaš govor tjela kao i vaše oblačenje igraju veliku ulogu u ostavljanju dobrog prvog utiska. Potrudite se da odajete otvorenu i samopouzdanu sliku o vama, da sjedite uspravno i ne izbjegavate kontakt očima, ali da i ne pretjerujte sa istim. Kada je u pitanju oblačenje, bitan je relativno poslovan stil, ležerna odjeća, koju nosimo u svakodnevnici ne dolazi u obzir.

Nadamo se da vam je ovaj članak pomogao da se malo bolje pripremite za jedan od možda najvažnijih razgovora u vašem životu. Ali je uvijek najvažnije da sami sebi ostanete vjerni i da budete ono što jeste i da to na dobar način samopouzdano prezentujete.