Dana 21. decembra 2017. godine navršava se tačno 100 godina od rođenja jednog od najistaknutijih njemačkih pisaca Hajnriha Bela. Ovaj velikan je svojim proznim ostvarenjima obilježio ne samo njemačku, nego i svjetsku književnost 20. vijeka, zbog čega mu je 1972. godine i dodjeljena Nobelova nagrada za književnost. Iz tog razloga će u Glossa-centru Banja Luka sedmica od 18. do 23.12.2017. godine biti posvećena Hajnrihu Belu.

Hajnrih Bel, 1983. (izvor: www.wikipedia.org)

Hajnrih Bel, 1983. (izvor: www.wikipedia.org)

 

Svi trenutni polazni Glossa-centra, kako na kursevima za odrasle, tako i na kursevima za djecu i omladinu, će biti u prilici da u okviru redovne nastave malo bolje upoznaju lik i djelo ovog velikog njemačkog pisca, a svi posjetioci Cafe Glossa će biti u mogućnosti da prelistaju nekoliko kapitalnih djela Hajnriha Bela na njemačkom jeziku.

Glossa – centar za njemački jezik nastoji da svojim polaznicima pruži jednu sveobuhvatnu sliku njemačkog govornog područja, a dio toga su svakako i informacije o kulturnom i društvenom životu. Učeći o drugim kulturama bolje upoznajemo i svoju sopstvenu kulturu, te lakše razumijemo i učimo jedan strani jezik.