Nakon što je u 2016. godini certifikovan određen broj predavača Glossa – centra za njemački jezik za sprovođenje Goethe-ispita, Goethe-Institut je organizovao novi krug certifikovanja krajem 2017. godine. Shodno rezultatima drugog kruga certifikovanja, od 24.2.2018. još veći broj nastavnika Glossa-centara u ovom trenutku ima ovlaštenje da sprovodi Goethe-ispite koji se organizuju u Glossa-centrima u Tuzli i Banjoj Luci u saradnji sa Goethe-Institutom Bosne i Hercegovine. Nastavnici cjelokupne mreže Glossa-centara su bili učesnici ovog stručnog usavršavanja, kojim se stiče zvanje certifikovanog ispitivača Goethe-Instituta.

Predavači Glossa – centra za njemački jezik zahvaljujući ovom certifikatu sada još detaljnije mogu da upute svoje polaznike u strukturu svakog Goethe-ispita, te su pored toga u prilici da kvalitetno pripreme svoje polaznike za polaganje ispita i samim tim sticanje međunarodno priznatog Goethe-certifikata.

Certifikovanje za sprovođenje Goethe-ispita organizuje Goethe-Institut i ovaj proces obuhvata niz testiranja i procjena potencijalnih ispitivača na svim nivoima na kojima se održavaju ispiti za odrasle i djecu. Ispitivači treba da dokažu svoje kompetencije za procjenu znanja, te da dokažu da suvereno vladaju svim standardima i neophodnim znanjima za sprovođenje ispita koja nalaže Goethe-Institut.

Zašto polagati Goethe-ispit? 

Opširnije informacije o prednostima koje nudi Goethe-sertifikat, a koji izdaje Goethe-Institut, možete pronaći u rubrici Goethe ispiti.