Sedma umjetnost ima mnogo filmskih festivala, koji je slave i koji joj daju novu dimenziju i domet. Pored dodjele Oskara u Los Anđelesu, Filmskog festivala u Kanu, značajno mjesto u svjetskoj filmskoj sceni zauzima svakako i Berlinski filmski festival, bolje poznat kao “Berlinale“. Ovaj filmski festival važi za najposjećeniji na svijetu, te svake godine prodaje šestocifren broj ulaznica. Od svog osnivanja 1951 godine, Berlinski filmski festival daje takmičarsku platformu internacionalnim filmovima, te je dodjela zlatnog medvjeda veliki medijski spektakl i prilika za stanovnike Berlina da svoje omiljene glumce i režisere posmatraju kako defiluju po crvenim tepisima i pričaju o svojim najnovijim ostvarenjima.

Filmske večeri posvećene Berlinskom filmskom festivalu u Glossa-centru Banja Luka

Glossa – centar za njemački jezik redovno organizuje razne kulturne događaje s ciljem promocije kulture njemačkog govornog područja. Filmske večeri su svakako dio toga. A kada postoji i povod za to, organizuju se i filmske sedmice uz razne radionice koje građanima Banja Luke pružaju mogućnost da se bolje upoznaju i uživaju u kinematografiji njemačkog govornog područja. Svakako odličan povod za ovakav vid kulturne manifestacije je ovogodišnja Berlinala. U sedmici od 12.03. do 16.03.2018. zainteresovani građani Banjaluke, ljubitelji njemačkog jezika i sedme umjetnosti će imati priliku da pogledaju tri internacionalna filmska ostvarenja koja su nagrađenja zlatnim i srebrenim medvjedima na prestižnom Berlinskom filmskom festivalu – Berlinali. Filmove prikazujemo na njemačkom jeziku uz titlove na BHS jezicima. Ulaz na projekcije je besplatan. Projekcije će biti održane u prostorijama Glossa Cafe-a u ulici Vidovdanska 39.

Termini projekcija filmova:

Srijeda  – 14.03.2018. – 20:30 časova – Cafe Glossa – Francuski film: Alles was kommt (originalni naslov: L’Avenir )

Četvrtak  – 15.03.2018. – 20:30 časova – Cafe Glossa – Danski film: Die Kommune (originalni naslov: Kollektivet)

Petak  – 16.03.2018. – 20:30 časova – Cafe Glossa – Mađarski film: Körper und Seele (originalni naslov: Testről és lélekről)