sommermaerchen-2Neprekidna izloženost zvukovima jednog jezika je, osim ako izuzmemo okolnost da ste u ljubavnoj relaciji sa izvornim govornikom jednog jezika, možda i najbolji način da se savlada isti. U neke stvari se u životu možda ne zaljubimo na prvi pogled, međutim glavni grad Austrije ima reputaciju da malo kojeg posjetioca ostavi ravnodušnim. Tako su i polaznici naše ljetne škole u Beču, koju od mila zovemo Glossa Sommerimali priliku da imaju svoju romansu sa evropskom prestonicom kulture, koja je trajala 14 dana. Ovaj jedinstveni intenzivni kurs njemačkog jezika je naše polaznike postavio na iste ulice kojima su šetali primjera radi i Sigmund Frojd, Gustav Klimt i Franc Šubert. Neke fasade su se od tada promijenile, neke samo izblijedile, ali grad nikako nije izgubio svoju jedinstvenu fascinaciju. Još uvijek se u bečkim kafićima sreću veliki umovi da bi raspravljali o stvarima koje ne možemo ni djelimično da shvatimo, još uvijek odluke donesene u bečkom parlamentu mogu da natjeraju srce Evrope da kuca brže i sporije u isto vrijeme i još uvijek hotel Sacher pravi veoma ukusnu tortu od čokolade (nikad draže uloženih pet evra i šezdeset centi na lijepo sjećanje). Naši polaznici su iz dana u dan mogli da nastavnim i vannastavnim aktivnostima u autentičnim situacijama obogate i testiraju svoje znanje njemačkog jezika i da po kojem stanovniku ove evropske metropole u svakidašnjem razgovoru izmame mali, ali nezanemarljivi osmijeh. Kulturno su se uzdizali u bogato ispunjenim muzejima različitih vrsta i nezaboravno provodili u noćnom životu, koji se može pronaći samo u Beču. Ovo je druga godina za redom kako organizujemo ovaj tip jedinstvene ljetne škole, a utisci i doživljaji naših polaznika pričaju sami za sebe. Jedna je stvar otići na kurs njemačkog jezika, pričati tamo na njemačkom jeziku, a zatim se prelaskom preko praga učionice vratiti nazad u svijet koji govori jezikom na koji smo od malih nogu navikli; a opet druga stvar voziti taj isti bicikl bez pomoćnih točkića i stalno biti okruženi jezikom koji se trudimo da svladamo. Nije uvijek lako učiti, daleko od toga, no bitno je truditi se, a još bitnije je nekada uživati na putu do naših ciljeva.

U produžetku možete da pročitate jedan tekst koji su pisali naši polaznici za vrijeme naše ljetne škole u Beču, koji opisuje jedan njihov dan iz njihove perspektive. Tekst smo ostavili onakvim, kakvog su ga oni tada napisali, ostavili smo i greškice koje su napravili da bi ste mogli da dobijete utisak o jednom danu našeg Glossa Sommer-a, odnosno Glossa ljeta:

sommermaerchen-1Am Montag haben wir, nachdem wir aufgestanden waren und unseren Mittagessen genossen hatten, das Naturhistorisches Museum besucht. Das Museum befindet sich in dem Museumsquartier, in der Nähe des Stadszentrums. Wir sind um 14:15 mit der S-Bahn und der U-Bahn danach gefahren. Das Ziel haben wir um umgefähr 15:00 erreichen. Bis wir das Museum betraten haben, hatten wir umgefähr eine halbe Stunde Zeit, um sowohl Zusammenfotos zu schießen, als auch ein Paar Tauben fotos, als Teil eines Wettbewerbs, das uns unserer Lehrer Aljoša am Anfang der Reise geordnet. Als wir reingegangen sind, haben wir uns in Gruppen geteilt. Dann sind wir durch alle der Sallen gagangen, wo wir die wunderschöne Ausstellung des Museums erfahren haben. Wir waren absolut erstaunt als die Ausstellung uns durch die Geschichte der Erde bis heute geführt hat. Da gibt es sowohl Steine aus mehr als 300 verschiedenen Plätzen, als auch genauso so viele Tierarten aus aller Länder der Welt. Das Besuch hat bis 16:30 gedauert, und dann sind wir weiter gegangen. Nach dem Museumbesuch gingen wir zur Mariahilgerstraße. Wir hatten ungefähr zwei Stunden die ganze Straße zu durchsuchen. Nachdem gingen wir zum Prater, das ist ein sehr großer Freizetpark in Wien. Wir haben viele Achtarbahnen and Karussells gesehen, aber wir traunten uns nicht auf sie zu gehen. Am Ende des tages gingen wir erschöpft Heim.

Um alles zusammenzufassen, haben wir diesen Montag sehr glücklich verbracht, und wir empfehlen euch, dieselbe Plätze zu besuchen.

Miloš & Jovana

sommermaerchen-3Ovim putem bismo da se zahvalimo svim učesnicima Glossa Sommer-a i nadamo se da ćemo vam mi ostati u lijepom sjećanju kao i vi nama, te se nadamo da ćemo i sljedeće godine imati priliku da sa onima vidimo Beč, koji žele da ga vide u svim njegovim nijansama.

Takođe bismo iskoristili ovu priliku da najavimo mali serijal izdanja našeg bloga u kojem će naši bivši polaznici, koji sada žive u zemljama njemačkog govornog područja, pričati o svom životu u novom okruženju. Početak ovog serijala, koji ćete moći pratiti u narednom periodu, će da bude članak banjalučkog blogera Srđana Barašina, koji trenutno studira na njemačkom govornom području.