Zugspitze1Njemačka kao turistička destinacija svake godine privlači milione turista, a turistička ponuda Njemačke je toliko raznolika kao i njenih 82 miliona stanovnika. Koga zanimaju svjetske metropole bogate kulturnim i noćnim životom, taj će u gradovima poput Berlina, Minhena, Hamburga, Štutgarta i sl. provesti nekoliko nezaboravnih dana, a da mu pri tome ne bude dosadno ni u jednom trenutku. Ko voli da gleda istorijske gradiće sa pitoresknim kućama u Tjudor-stilu i bajkovite dvorce, koji maestralno i na prvi pogled nedostižno sa brda nadgledaju gradove u dolinama, taj će na jugu Njemačke da pronađe oličenja svih onih bajki, koje smo širom otvorenih očiju slušali kao djeca. A za one, koji žele da nebu budu najbliže, za njih postoje Alpe. Na jugu slobodne države Bavarske na samoj granici prema Austriji se nalazi Cugšpice (Zugspitze), najveći vrh Njemačke na nadmorskoj visini od 2,962 m.

Zugspitze5Brda i planine su oduvijek škakiljale maštu ljudskom rodu, oduvijek bili koljevka mitova i legendi, predmetiZugspitze4 obožavanja i mjesta molitve. Samim tim se i javlja želja da budemo što bliži nebu. Tako je 27.8.1820. ekspedicija predvođena poručnikom Jozefom Nausom prva osvojila najviši vrh Bavarske odnosno Njemačke. Naus je zajedno sa vodičem Johanom Georgom Taušl-om i mladim oficirom Majerom bio na geometarskoj misiji za Kraljevski Bavarski Topografski Biro u svrsi izrade Atlasa Bavarske. Cugšpice od tada nije gubila na fascinantnosti. Već 1926. su njemački inženjeri savladali sve izazove i izgradili prvu žičaru koja vodi na sami vrh ove mistične planine. 1931. je sagrađen prvi hotel, „Šnefernerhaus“, nazvan po istoimenom glečeru.

Zugspitze2Danas je destinacija Cugšpice podjednako popularna među alpinistima kao i među regularnim turistima. Oko 1.000.000 posjetilaca godišnje posjeti njemačku kraljicu Alpi. Oni sa skromnijim avanturističkim duhom mogu da sa jednom od žičara dospiju skoro na sami vrh, kraj kojeg su izgrađeni moderni objekti za posjetioce poput „Minhner Haus“,  koji takođe služi i kao meteorološka stanica, koja je 1897. sagrađena od strane Njemačkog Alpinističkog Saveza (DVA). Međutim za hrabrije turiste, koji su alpinistički potkovani postoji nekoliko ruta, kojima se može uz veći napor doći među oblake. Jedna od najpopularnijih, a pritom i najzahtjevnija je „Jubileumsgrat“, koji odgovara trećem stepenu teškoće. Ova ruta pruža spektakularan pogled na bavarski krajolik, koji je rezervisan samo za one, koji su dovoljno hrabri da se upuste u ovu avanturu. Postoje i druge staze, koje su nešto manje zahtjevne od „Jubileumsgrata“. Ruta kroz „Höllental-a“ odnosno paklenu Dolinu je najpopularnija među planinarima jer je najraznovrsnija. Takođe postoje i manje zahtjevne rute, kao što su „Rajntal“ i uspon sa austrijske strane planine.

Ovaj vrh je postao naručito popularan među entuzijastima alpinizma u našim krajevima, među onima koji su osvojili vrh, bio je i jedan profesor iz Glossa – centra za njemački jezik.

Zugspitze3